Cacao Ceremonies, Hard en Zacht en Windrichtingen
Cacao Ceremonies, Hard en Zacht en Windrichtingen
04 maart 2024 

Cacao Ceremonies, Hard en Zacht en Windrichtingen

Vele jaren geleden kwam ik tot de conclusie dat ik teveel in het harde, zakelijke, mannelijke zat. Ik wilde meer rust, meer flow volgen, meer de zachte kant van het leven omarmen. Maar ik was bang dat dan alles zou instorten, zakelijk gezien.

Van daaruit ontstond een zoektocht naar de combinatie van beide werelden. Waarin zakelijk succes en materialistische rijkdom samengaan met spirituele diepgang, sjamanisme en diepgaande processen aangaan in mezelf. Zakelijk en Zweverig. Het beste van beide werelden.

Van daaruit belandde in bij Piramids of Chi in Bali. Vanuit daar ben ik opgeleid tot Cacao Ceremonie Leidster. En ben sinds enkele jaren naast ondernemer in een miljoenenbedrijf die zich begeeft in de hardere wereld. Ook een cacao ceremonie-leidster waar ik het aardse en het spirituele meer samenbreng.

Van daaruit ontstonden de Cacao Alchemy Weekenden. Waar we op de ene dag (online) samenkomen en ontdekken welke doelen we willen bereiken. Vanuit daar ontdekken we overtuigingen en innerlijke saboteurs. Welke we de dag erna, in een prachtige online cacao ceremonie samen doorbreken. Zodat je stopt met jezelf kleinhouden en daadwerkelijk losbreekt van je niet werkende overtuigingen.

In de wereld van zelfontwikkeling biedt de cacao ceremonie een concrete en boeiende ervaring, die ons meeneemt naar diepere lagen van bewustzijn. Te midden van de dagelijkse drukte opent dit eeuwenoude ritueel, geworteld in sjamanistische tradities, een deur naar de innerlijke wereld en onthult wat we vaak onderdrukken in ons hectische bestaan.

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de windrichtingen.

De vier windrichtingen, gekoppeld aan het sjamanisme, dienen als wegwijzers op ons persoonlijke medicijnwiel, elke richting met zijn unieke kwaliteiten en waardevolle lessen. In dit blog bekijken we praktisch de betekenis achter deze richtingen en hoe ze samenkomen in een cacao ceremonie. Aan het einde van dit artikel deel ik een podcast waarin we dieper ingaan op de impact van cacao ceremonies en mijn eigen intense ervaring tijdens zo'n ceremonie.

De vier windrichtingen en het sjamanisme

Het sjamanistische perspectief leert ons dat de vier richtingen op het medicijnwiel poorten openen naar Bewakers van de Spirit. Deze Spirits hebben de taak om ons, de 'kinderen van de aarde', te onderwijzen over de inherente kracht van elke richting. Hierbij refereert 'kinderen van de aarde' aan ons als mensen, levend op deze aarde.

Binnen het medicijnwiel bezitten elke van de vier windrichtingen en elementen unieke kwaliteiten en waardevolle lessen, die ons kunnen helpen in het ontdekken van wat er werkelijk in ons speelt.

Symbolisch gezien staat het Medicijnwiel voor het Wiel des Levens, met zijn voortdurende beweging, diverse fasen en diepgaande betekenissen per fase.

Het Oosten, waar de zon opkomt, markeert het begin, de fase van geboorte en vroege kinderjaren. Het vertegenwoordigt lente, het begin van de seizoenscyclus, met de kleur geel, het spirituele niveau, het mannelijke principe en het element Vuur. De Adelaar, als hoogst vliegende vogel, symboliseert de Eagle-richting. Vanuit de hoogte observeert de Adelaar het leven zonder emotionele betrokkenheid, duikt volledig gefocust op doelen en keert terug naar het perspectief van boven.

Het Zuiden, de richting van jeugd, vreugde en het innerlijke kind, vertegenwoordigt de zomer. Hier vinden we meer energie, warmte en levenskracht. Het Zuiden is verbonden met het emotionele niveau, emoties, gevoelens, het element Water en de kleur rood. Belangrijke dieren zijn de Wolf, de leraar, de Coyote als de goddelijke bedrieger en de Dolfijn die de vreugdevolle en evenwichtige stroom van emoties symboliseert.

Het Westen, waar de zon ondergaat, staat voor het onbewuste, therapeutische processen, genezing en de innerlijke ontdekkingsreis. Het uitdrukken van het vrouwelijke principe, het Westen is ook gerelateerd aan fysieke gezondheid. De Beer, als grotbewoner, staat in contact met de innerlijke wereld en andere dimensies en vertegenwoordigt deze richting.

Het Noorden, de richting van Wijsheid en Kennis, is verbonden met meesters en voorouders. Het symboliseert de laatste fase van het leven, winter, de kleur wit en het element Lucht. Het staat ook voor het mentale niveau en het evenwichtige gebruik van de mind. De Buffel, met vier poten stevig op de aarde en hoorns verbonden met de hemel, staat daarvoor.

Tijdens cacao ceremonies maken we praktisch gebruik van de elementen en windrichtingen, benuttend van hun kracht en energie om diepgaandere ontdekkingen in onszelf te doen. In mijn podcast deel ik meer over de concrete impact van cacao ceremonies en mijn persoonlijke intense ervaring. En waar ik met je deel wat het concreet is, hoe een ceremonie in zijn werk gaat, wat ik wel en niet zo fijn vind aan de aanpak van de meeste cacao-ceremonies, en hoe het je kan helpen verdiepen in je proces van persoonlijke en spirituele groei.

Hoe we pragmatisch en aards met oudheden verbinden

Ik houd zelf erg van de 'zweverigheid' van oude gebruiken, het sjamanisme en de andere werelden die we zelf niet kunnen bewijzen of zien. Maar houd ook erg van het praktische leven hier op aarde. De combinatie van beide is voor mij goud. De balans tussen man/vrouw, hard/zacht, strategisch/flow.

In deze podcast aflevering neem ik je mee hoe ik die werelden combineer. En wat voor intense ervaring ik heb gehad tijdens de laatste cacao ceremonie.Over de schrijver
Mama van Jayson en Harvey. Vrouw van John. En heel enthousiast over het leven. Ik run samen met mijn man John en al onze medewerkers het bedrijf Lifestyle of Business. We deden in 2020 mee met het programma Steenrijk Straatarm. Onder andere bekend uit 40+ podcast en tijdschrijft interviews, waaronder: Het AD, Flair, de Linda, Telegraaf. En ook podia, over bijvoorbeeld ondernemerschap, mindset, alternatief leven, NFT's en leiderschap. En doe dat ook in online seminars waar ik uitgenodigd word als spreker. Maar bovenal gewoon erg enthousiast over het leven en het overdragen van de kennis die ik opdoe. Zodat ook jij ervan kunt profiteren <3
Reactie plaatsen